Köp kaffe online - alltid nyrostat från Svenska och Italienska rosterier - kaffeskola

HEM / KUNDTJÄNST / Maskinvård / Avkalkningsguide

Avkalkning

Varför är avkalkning viktigt?

Regelbunden avkalkning är nödvändigt för att hålla din espressomaskin i gott skick. Kalkavlagringar kan påverka maskinens prestanda och leda till skador på komponenter. Detta kan leda till större reparationskostnader och mer tidskrävande ingrepp där maskinen behöver tas ur drift.

Viktig information innan du börjar

  • Ifall din maskin har en single-boiler/enkelkokarmaskin (t.ex Gaggia Classic / Rancilio Silvia), finns en separat guide längst ner på denna sida.
  • Om din maskin körs med fast vattenanslutning bör du kontakta din återförsäljare innan du utför avkalkning.
  • En maskin som redan är igensatt av kalk bör inte avkalkas hemma och du bör istället kontakta en tekniker.
  • Använd ett avkalkningsmedel som är anpassat för espressomaskiner och metallkomponenter.
  • Beakta vattnets hårdhet vid bestämning av avkalkningsfrekvens.

Material

  • Avkalkningsmedel i pulver-, tablettform eller färdig lösning.
  • Blindfilter för bakspolning.

Steg för steg-guide

Förberedelse

  • Värm upp maskinen tills drifttryck uppnåtts.
  • Stäng av maskinen och töm kokaren genom att öppna hetvattentappen. (Detta gör du för att säkerställa att maskinen inte fyller på kokaren automatiskt när vattennivån är för låg).

Avkalkningsprocess

  1. Blanda avkalkningsmedel med vatten enligt anvisningarna på medlets förpackning och häll sedan avkalkningslösningen i vattentanken.
  2. Sätt igång maskinen. Den tomma kokaren fylls automatiskt med avkalkningvätska.
  3. Starta bryggning och ta ut ca 3-10 dl vatten beroende på värmeväxlarens/bryggkokarens storlek.
  4. Sätt i blindfiltret i handtaget och sätt in det i gruppen. Starta bryggning i ca 20 sekunder för att kalka av bryggrupp och övertrycksventil.
  5. Efter ovanstående procedur, låt avkalkningsmedlet verka i 30-60 min.
  6. Skruva loss hetvattentappens utlopp/filter, stäng av maskinen och töm kokaren. Stäng sedan hetvattentappen igen. 
  7. Repetera ovanstående procedur beroende på mängden kalk som ackumulerats i din maskin.

Sköljning

  1. Diska maskinens vattentank och fyll därefter upp den med kallt vatten.
  2. Sätt igång maskinen för att låta kokare fyllas med rent, färskt vatten och fyll därefter upp vattentanken igen.
  3. Starta bryggning i ca 1 min för att skölja ur resterande avkalkningsmedel ur bryggrupp/bryggkokare.
  4. Använd blindfiltret och starta bryggning för att skölja ur övertrycksventilen.
  5. Stäng av maskinen och öppna hetvattentappen för att tömma ångkokaren.
  6. Upprepa fem till sju gånger för att skölja kokaren tills klart, smaklöst vatten kommer ut ur både brygghuvudet och varmvattentappen.
  7. När maskinen fyllts upp med klart, smaklöst vatten kan hetvattentappens filter/utlopp skruvas på igen och därefter är maskinen redo att använda som vanligt.

Avkalkning och skölning av single-boiler/enkelkokarmaskiner

  1. Vid avkalkning av enkelkokarmaskiner finns en risk att kalkflagor sätter igen magnetventilen som ansvarar för bryggruppens vattentillförsel, därför är det viktigt att inte använda bryggfunktion vid avkalkning av dessa maskiner. 
  2. Förbered avkalkningslösning enligt anvisningarna i stycket rubricerat "Förberedelse"
  3. Skruva av munstycket på maskinens ångrör, ta tillfälle i akt att rengöra detta från rester av mjölk.
  4. Starta maskinen och använd hetvattenfunktionen för att tömma kokare på ca 2 dl vatten, när detta tas ur maskinen fylls kokaren samtidigt med avkalkningslösning från vattentanken. Stäng ång/hetvattenventil.
  5. Stäng av maskinen för att undvika att säkerhetstermostat löser ut.
  6. Låt avkalkningsmedlet verka i ca 30-60 min.
  7. Starta maskinen och använd hetvattenfunktionen för att tappa ur ca 2 dl av avkalkningslösningen. Stäng ång/hetvattenventil.
  8. Upprepa steg 3-6 tills vattentanken har tömts på avkalkningslösning.
  9. Diska maskinens vattentank och fyll därefter upp den med kallt, färskt vatten.
  10. Starta maskinen och använd hetvattenfunktionen för att skölja maskinen tills klart, smaklöst vatten kommer ut ur ång/hetvattentappen.
  11. Sätt på ångtip/partikelfilter och brygg vidare!

Viktigt att notera

Genom att följa denna guide skyddar du din espressomaskin och säkerställer att den levererar högkvalitativ espresso under lång tid framöver. Dessa instruktioner gäller endast för förebyggande avkalkning. Om maskinen redan är igensatt av kalk, kontakta en specialist för professionell service. Skador på maskinen orsakade av kalk omfattas inte av garantin.

KONTAKT

Torsgatan 47
113 37 Stockholm

Telefon: 08-121 555 85
E-post: info@kaffecompagniet.se

ORDINARIE ÖPPETTIDER

Vardagar    10:00 - 18:00
Lördagar    11:00 - 15:00
Söndagar   Stängt

Nets - Payments made easy

© Kaffecompagniet  |  Om cookies  |  Sitemap
Powered by SiteSmart