HEM / KAFFE / Gringo Colombia Purpura Mojito, 200 g

Kaffegården Monteblanco, som ligger längs de slingrande bergsvägarna i kommunen San Adolfo ovanför Pitalito i regionen Huila, är en familjeägd gård som drivs av Rodrigo Sanchez Valencia. Att Rodrigo är en sann experimentalist visar han prov på i denna mikrolott av varieteten Caturra Purpura. Rodrigo kallar processen MOJITO.

Mikrolotten inleds med skapandet av en fermenteringskultur som härrör från handplockade lila caturra-kaffekörsbär från gården. Åttio liter av denna kultur separeras och kombineras med socker, melass, citronjuice och en myntainfusion. Denna ingrediensblandning berikar kulturen med smak, medan sockret stimulerar fermenteringsprocessen, vilket resulterar i en mjukt komplex smakprofil. Blandningen förseglas och jäser i 8 dagar. Efter denna jästning tillsätts till sist kaffebären i fruktblandningen och jäsningen pågår totalt i 150 timmar. År 2002 deltog Rodrigo i ett lokalt program som syftade till att utbilda barn från kaffeproducerande familjer i konsten av prova kaffe (koppa). Dessförinnan hade Rodrigo och hans familj aldrig funderat över hur deras kaffe smakade. Genom att bemästra förmågan att urskilja kaffeprofiler började Rodrigo, tillsammans med sin far och farfar, att koppla de jordbruksmetoder de använde till de distinkta attribut som visas i koppen.

Under den här perioden bekantade sig Rodrigo också med cuppingtävlingar där man utvärderade de finaste partierna från olika gårdar i regionen. Han observerade att vissa gårdar vann ett år och sedan försvann från tävlingen, vilket fick honom att undersöka hur man konsekvent kunde producera kvalitetskaffe. Detta ledde till att han började undersöka trädvarianterna på Monteblanco och upptäckte flera sorter som planterats av hans farfar på 1980-talet, bland annat Purple Caturra – vilket är kaffet i denna lott och en variant av Caturra som kännetecknas av att körsbären mognar till en djupt lila nyans.

Rodrigo är stolt över att uppnå en jämn kvalitet tillsammans med sin fru Claudia Samboni, gårdschefen Don Gerardo och det hängivna team som arbetar på fälten och i kvarnen. Finca Monteblanco producerar mikrolotter varje skörd och genom noggrann övervakning, planering och hantering i varje produktionssteg visar Monteblanco och deras kaffe sin sanna potential.

Land: Colombia
Producent: Rodrigo Sanchez Valencia – Monteblanco Farm
Region: San Adolfo, Huila
Växthöjd: 1730 meter
Art/Varietet: Purple Caturra
Processmetod: Experimentell
Torkmetod: Upphöjda torksängar under UV-skydd 
Skördeperiod: Mars 2024
Lott-storlek: 172 kilo

Rostningsdatum 2024-08-13
KONTAKT

Torsgatan 47
113 37 Stockholm

Telefon: 08-121 555 85
E-post: info@kaffecompagniet.se

ORDINARIE ÖPPETTIDER

Vardagar    10:00 - 18:00
Lördagar    11:00 - 15:00
Söndagar   Stängt

Nets - Payments made easy

© Kaffecompagniet  |  Om cookies  |  Sitemap
Powered by SiteSmart