kr
Ej i lager
Produktvikt: 260 g
KRYDDIG / ÖRTIG / SKOGSMYLLA
Vi älskar Batak, det är helt unikt kaffe. Det har en kraftig fyllighet som fyller hela munnen, en fin örtighet och en syra som påminner om rabarber. Kombinationen är oemotståndlig. Kaffet är odlat, handplockat och extra selekterat - så kallat Triple Pick - på små familjejordbruk i regionen Lintung på norra Sumatra.
Det som gör Sumatra Batak så speciellt, och som skiljer ut det från traditionell Sumtra Lintung, är den omsorg kring plockning, upphandling och sortering som kaffet genomgår. Den extra noggrannheten i kaffets varje steg, gör att kaffets naturliga karaktär upplyfts till det yttersta och kaffet får en väldigt distinkt och tydlig karaktär. Vi vågar säga att det inte liknar något annat kaffe på jorden.
BAKGRUND
Sumatra är en av de 18 000 öarna i skärgården som utgör Indonesien, Dessa öar sträcker sig över 5000 km från öst till väst. Sumatra är en av få Indonesiska öar som har kaffeproduktion (dessutom den största). Barisanbergen, kända som Bukit Barisan, löper längs Sumatras sydvästra kust över hela öns längd. De ger den mineralrika jorden, som kaffeodlingen behöver för att fungera allra bäst. Ekvatorn passerar genom centrala Sumatra, denna ekvatoriella plats ger lika många timmar solljus året runt så klimatet är optimalt för kaffodling. Sumatra är naturligt täckt av frodig regnskog som gör ön till en av de mest biologiskt mångsidiga på jorden, men palmolja och andra industrier har aggressivt avskogat ön och orsakat förstörelse av naturliga ekosystem. Norra Sumatras mest anmärkningsvärda naturliga vattendrag är Lake Toba - indonesiens största naturliga insjö - som bildats av en vulkanisk krater. Sjön är 100 km lång, 30 km bred och upp till 500 meter djup. Höglandet som omger sjön ägs och odlas av småbrukare, varav många är medlemmar i Batak-stammen.
INDONESIENS SPECIELLA SÄTT ATT SKÖRDA KAFFE
Sumatra är känt för sitt traditionella sätt att behandla kaffet efter skörd, så kallat Wet Hull - som används på grund av hög luftfuktighet och nederbörd. Processen som är typisk för Indonesien kallas lokalt Giling Basah med hänvisning till metoden där man tar bort skalen från kaffet på ett tidigt stadie, när kaffet fortfarande har hög fuktighet. Denna metod förhindrar att bakterier utlöser defekter långt innan kaffet når en låg fukthalt för att torka. Denna process skapar en distinkt fyllig kropp och en rik smak. De flesta småskaliga bönder i Sumatra, Sulawesi, Flores och Papua Nya Guinea använder Giling Basah. Som det första steget avlägsnas det yttre skalet och fruktköttet från kaffebären mekaniskt med hjälp av lokalt byggda skalmaskiner, de kallas luwak. Kaffebönorna, som fortfarande har kvar sitt sockerlaget, lagras sedan i upp till ett dygn. Under tiden har ofta kaffets sålts vidare till lokala handelsmän, så kallade Collectors. Dessa tar kaffet till sin lokala processtation där sockret och pergaminohinnan skalas av från bönan. Därefter torkas de skalade bönorna ner till en fuktighetshalt till 30% till 35% av fukthalten. Därefter går kaffet vidare till större exportörer som torkar ner kaffet till cirka 12 %, innan det går till export. Metoden är unik för Indonesien, och förklarar en del varför kaffe från Sumatra är så distinkt i karaktären.
Rostningsdatum | 2021-10-11 |
Vardagar 10:00 - 18:00
Lördagar 11:00 - 15:00
Söndagar Stängt
© Kaffecompagniet | Om cookies | Sitemap
Powered by SiteSmart