HEM / KAFFE / Gringo Sumatra Blue Batak, 250 g

Kaffet produceras genom ett samarbete mellan många små jordbrukare, härstammande från Batakfolket, som använder den så kallade Giling Basah-processen, där bären skalas helt innan de torkas, en process unik för Indonesien. Efter att ha skalats förvandlas de gröna bönorna och får en djup blåaktig nyans, därav namnet Blue Batak. 

Blue Batak kommer från regionen Lintong (officiellt Lintong Ni huta), som ligger vid södra spetsen av Tobasjön i norra Sumatra, angränsande världens största vulkaniska kratersjö. I århundraden har kaffe frodats i denna vulkanrika region, odlat i generationer av  den inhemska Batak-stammen som bosatte sig här på 1200-talet.

Varje steg, från odling till torkning, utförs minutiöst för hand enligt den lokala traditionen med våt skalning som kallas Giling Basah. Vid soluppgången plockar bönderna mogna kaffebär och skalar dem med hjälp av manuella maskiner. Efter att det våta pergamentet har lagrats i påsar för jäsning över natten sprids det ut på uteplatser för torkning. När pergamentet har uppnått önskad torrhet och bönorna får en blågrönaktig färg, så är det dags att skala av pergamentet ned till själva kaffebönan. Efter ytterligare två eller tre dagars torkning genomgår kaffet en trippel handplockning och får vila inför export.

Land: Indonesien
Producent: Jordbruk kring sjön Toba
Region: Lintong Ni huta
Växthöjd: 1450-1600 meter
Art/Varietet: Sigarrarutang, A Teng and typica
Processmetod: Våtskalat – Giling Basah
Torkmetod: Sol
Skördeperiod: Maj 2024
Lott-storlek: 1200 kilo
Vikt: 250 g

Rostningsdatum 2024-10-07
KONTAKT

Torsgatan 47
113 37 Stockholm

Telefon: 08-121 555 85
E-post: info@kaffecompagniet.se

ORDINARIE ÖPPETTIDER

Vardagar    10:00 - 18:00
Lördagar    11:00 - 15:00
Söndagar   Stängt

Nets - Payments made easy

© Kaffecompagniet  |  Om cookies  |  Sitemap
Powered by SiteSmart